Instalațiile sanitare: ce sunt și la ce ne folosesc?

INFORMAȚII GENERALE:

Construirea unei case implică amenajarea unor spații de baie, realizate cât mai practic, alături de găsirea unui design adaptat valorilor personale și tendințelor din domeniu. Este recomandat ca, odată cu primele planuri ale casei, să luăm în calcul amplasarea acestor spații în contextul general al construcției, deoarece acestea impun o serie de condiții legate de poziționarea traseelor de conducte pentru alimentarea cu apă, a conductelor de scurgere, amplasarea obiectelor sanitare și spațiile de depozitare.

Instalaţiile sanitare au o legatură directă cu igiena într-o locuinţă, astfel încât importanţa lor este evidentă. Pe de altă parte, instalaţiile sanitare care au fost realizate într-un mod necorespunzător pot ceda, provocând astfel adevărate catastrofe în locuinţă, de la inundaţii până la refulări ale sistemului de canalizare.

În continuare vă vom prezenta și detalia câteva aspecte cheie ale acestui tip de instalație:

 

1. PLANIFICAREA INSTALAȚIEI SANITARE

Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să montăm (sau să înlocuim) instalațiile sanitare este proiectarea. În cazul în care se construiește o locuință nouă, proiectarea instalației sanitare trebuie făcută în același timp cu planurile arhitecturale. Următorii factori trebuiesc luați în considerare atunci când se discută cu arhitectul:

  • suprafaţa pe care se întinde instalaţia sanitară;
  • numărul estimativ de persoane care pot utiliza instalația sanitară in același timp;
  • pH-ul și duritatea apei folosite pentru alimentarea cu apă potabilă / menajeră;
  • presiunea apei la intrarea în instalaţia sanitară;
  • temperatura apei, în cazul instalaţiei de apă caldă.


2. CE TIPURI DE INSTALAȚII EXISTĂ?

Desigur, există mai multe tipuri de instalații sanitare, anume: instalația de apă rece, instalația de apă caldă, instalația de canalizare (circuitele prin care este evacuată apa reziduală) și instalația de încălzire (circuitul tevilor prin care circulă apa necesară încălzirii).

Totusi, nu trebuie omis faptul că pe lângă instalațiile sanitare de interior, există și o instalație sanitară de exterior. Dacă primele se ocupă de rețeaua care susține intregul circuit al apei din interiorul casei, despre instalația sanitară de exterior trebuie să precizăm, pe lângă faptul că se realizează în afara locuinței, că se ocupă de colectarea apei pluviale. În ambele cazuri trebuie să ținem cont de debitul maxim de apă care va curge prin retea.

3. PLANUL INSTALAȚIILOR SANITARE

Pentru o bună funcționare a instalației sanitare trebuie să urmăm câțiva pași importanți, care încep chiar de la proiectarea acesteia. Arhitectul care concepe proiectul casei va ști să introduca în planul casei și instalația sanitară, în caz contrar nu vor putea fi eliberate toate autorizațiile și avizele de construcție. Mai mult de atât, chiar dacă instalația este trecută în proiectul casei, trebuie realizat separat un plan detaliat al acesteia care trebuie respectat întocmai.

 

 

Înainte de a începe lucrările la casă trebuie să știți care va fi sursa de alimentare cu apă, astfel se va cunoaște în detaliu care vor fi investițiile necesare realizării unor instalații sanitare potrivite. Dacă în cazul legării la rețeaua publică de apă lucrurile vor merge mai ușor, în cazul alimentării din puț propriu vom întâmpina unele dificultăți. Facem aici referire la munca suplimentară pentru forarea puțului la adâncimea stabilită în prealabil de specialiști, dar și la achziționarea unui echipament de pompare potrivit (hidrofor) care să deservească cu succes toate instalațiile.

Planul instalațiilor sanitare va cuprinde și alegerea tipului de încălzire. În ultimul timp tot mai mulți oameni aleg o centrală proprie deoarece preferă să fie independenți și să hotarască singuri care va fi temperatura casei lor. În acest mod, nu mai depind de rețeaua orașului și pot face economii considerabile pe termen lung, chiar dacă investiția inițială este una mai mare. O centrală termică poate fi utilizată și pentru încălzirea apei, dar există și alte opțiuni, precum: boilerele, instanturile sau chiar varianta panourilor solare.

Planul inițial include și alegerea tipului de instalație de canalizare care poate fi de legată la rețeaua locălitații sau se realizează cu ajutorul unei fose septice. Este necesar să luăm în cosiderare crearea unui sistem de aerisire și crearea unei garde de apă (care va preveni pătrunderea mirosurilor neplăcute).

4. CUM ALEGEM CONDUCTELE POTRIVITE?

În alegerea conductelor și țevilor folosite la realizarea instalațiilor sanitare, trebuie să luăm în considerare următorii factori:

  • durata de viață;
  • rezistența la factori externi – presiune, ruginire, coroziune;
  • prețul de achiziție și manopera;
  • ușurința la prelucrare;
  • respectarea normelor tehnice în vigoare pentru destinația aleasă.


De menționat este și faptul că materialul din care sunt fabricate conductele nu trebuie să afecteze calitatea apei potabile, să reziste la dilatații termice (în cazul conductelor de apă caldă) și să nu se spargă uşor (în special în zonele cu risc de îngheț). Dacă se identifică acest risc, trebuie să luăm măsuri de termoizolare a conductelor.

5. TIPURI DE CONDUCTE ȘI AVANTAJELE PE CARE LE PREZINTĂ

  • CONDUCTE DIN PLASTIC


Conductele din plastic reprezintă o variantă accesibilă deoarece au un preț scăzut. Din același motiv, calitatea acestora nu este una foarte ridicată, având o durată de viață și o rezistență mult mai mică în comparație cu celelalte tipuri de conducte.

În cazul folosirii lor pentru sistemul de încălzire, conductele din plastic permit apariția fisurilor fiindcă nu suportă presiuni la temperaturi foarte ridicate. Totuși, conductele din plastic prezintă și o serie de avantaje, anume: costul redus, flexibilitate mare și rezistență sporită la coroziune.

  • CONDUCTE PEXAL


Conductele PEXAL sunt formate din trei straturi: strat interior din plastic, strat intermediat din metal și unul exterior din plastic. Stratul intermediat asigură rigiditate împotriva presiunilor ridicate și a dilatației termice, iar cel exterior are rol de protecție.

Datorită componenței sale, pexalul este recomandat pentru distribuția apei calde și reci, dar și pentru circuitul de încălzire prin radiatoare sau prin pardoseală. Aceste conducte au o rezistență crescută la coroziune și o conductivitate termică mult mai scăzută față de cea a cuprului, astfel, beneficiază de pierderi mult mai mici de energie.

  • CONDUCTE DIN CUPRU


Conductele din cupru sunt folosite din cele mai vechi timpuri, acestea fiind rezistente și având o durată de viață prelungită. În ciuda faptului că se numără printre cele mai estetice conducte, având un aspect deosebit, conductele din cupru sunt foarte zgomotoase și au un preț piperat în comparație cu celelalte tipuri de conducte.

  • CONDUCTE PPR


Conductele din polipropilenă (PPR) sunt cele mai populare conducte si se regăsesc în marea majoritate a locuințelor. Acestea sunt rezistente, având capabilitatea de a suporta temperaturi ridicate și au o durată de viață estimativă de 50 de ani. Alte beneficii includ flexibilitatea, faptul că nu permit acumularea depunerilor dar și un pret accesibil.

Alte materiale pentru fabricarea conductelor folosite la instalațiile sanitare:

  • țevi din oțel galvanizat: sunt de două feluri – laminate şi sudate – și sunt recunoscute pentru ridigitate și rezistenţă;
  • țevi din plumb: nu se mai folosesc pentru alimentarea cu apă potabilă, pentru că există riscul intoxicării cu plumb;
  • țevi din fontă cu adaos de magneziu: sunt uşor de montat, au o durată de viaţă de până la 100 de ani și sunt perfecte pentru a fi montate în subteran.


6. SFATURI DE LUAT ÎN CONSIDERARE

Recomandăm întotdeauna ca aceste lucrări să fie realizate de către profesioniști în domeniu, astfel vei fi scutit de neplăcerile create de o lucrare realizată necorespunzător. Dacă lași pe cineva care nu are expertiză în acest domeniu, cresc riscurile unui montaj greşit, iar banii economisiţi vor fi cheltuiţi pe reparaţii. Cel mai indicat este să apelezi la firme specializate pentru montarea instalaţiei sanitare. Aceste firme vor trimite echipe de instalatori autorizaţi și îți pot oferi garanție în ceea ce privește lucrarea. Cât despre echipamente și materiale, e de preferat achiziționarea produselor de calitate, chiar dacă au un preț mai ridicat.

Iată câteva sfaturi utile de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să îţi montezi (sau schimbi) instalaţiile sanitare.

  • Alege ţevile în funcţie de temperatura şi de presiunea apei.
  • Foloseşte ţevi de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe. Cele mai indicate sunt cele din polietilenă reticulată, cu racorduri din alamă zincată.
  • Dimensionează instalaţia sanitară în funcţie de presiunea presupusă a apei.
  • Ia măsuri de siguranţă faţă de inundaţii: montează un robinet înainte de intrarea conductei principale în locuinţă.
  • Canalizarea se proiectează în baza principiului forţei gravitaţionale, astfel că toate conductele acestei reţele trebuie să fie construite în pantă.


Mai multe informaţii despre acest tip de instalaţii pot fi vizionate în clipul următor:

 

 

Antreprenoriat general

ECOTERM SRL este o firma capabila sa realizeze si sa gestioneze instalatii integrate in domeniile civil si industrial, astfel putand fi caracterizata ca un Antreprenor General. ECOTERM

Construcții civile și industriale

ECOTERM SRL este o companie privată, fondată în 2002, operând cu succes pe piața de construcții din România. ECOTERM ofera soluții complexe în domeniul instalațiilor civile și industriale oferind

Contactează-ne