Ce sunt instalațiile HVAC și la ce folosesc?

CE SUNT INSTALAȚIILE HVAC?

Instalațiile HVAC au rolul de a menține starea aerului din încăperi, respectiv temperatura, umiditatea, viteza și puritatea în anumite limite dinainte stabilite, în tot timpul anului, indiferent de variația factorilor meteorologici , a degajărilor și a consumurilor de căldură interioară.

Prescurtarea HVAC vine din limba engleză și este un termen folosit în general de constructori pentru a face referire la sisteme de H (Heating / Încălzire), V (Ventilation / Ventilație) și AC (Air Conditioning / Aer Condiționat).

Sistemele de încălzire / Heating: Majoritatea locuințelor și clădirilor au un sistem de încălzire care funcționează în interiorul acestor spații în perioadele cu temperaturi scăzute. În cazul spațiilor de locuit, ele vin în forma unei centrale termice, convector electric sau pompă de caldură.

Sistemele de ventilație / Ventilation: Aceste sisteme au un rol foarte important din punct de vedere al sănătății deoarece înlocuiesc aerul stătut cu aer curat, menținând astfel un nivel ridicat al calității aerului din jurul nostru. Procesele de ventilație presupun dezumificarea, eliminarea prafului dar și a diferitelor particule ce pot fi poluante. Un alt aspect de luat în considerare este faptul că previn umezeala, mucegaiul dar și anumite boli precum astmul.

Sisteme de aer condiționat / Air conditioning: Aparatele de tip AC se regăsesc astăzi în majoritatea clădirilor. Fie ca vorbim de clădiri de birouri, spații comerciale sau locuințe personale, necesitatea acestor sisteme de răcire este evidentă în perioadele cu temperaturi ridicate.

CARE ESTE ROLUL INSTALAȚIILOR HVAC?

Calitatea mediului în care oamenii își desfasoară activitatea are o influență complexă asupra acestora, atât din punct de vedere igienico-sanitar cât și al randamentului activității. Calitatea mediului se apreciază atât după valoarea parametrilor principali ai confortului cât si prin intermediul altor factori secundari cum ar fi puritatea aerului, gradul de ionizare, calitatea iluminatului, nivelul de zgomot și altele.

Toate clădirile în care se desfașoară activități comerciale ori de producție în care se află personal, trebuie să fie optimizate din punct de vedere al instalațiilor HVAC pentru eficientizarea costurilor de întreținere.

În aceste spații, condițiile de lucru sigure și sănătoase sunt stabilite prin controlul temperaturii, umidității, precum și a „aerului curat” adus din exterior. Asigurarea temperaturilor interioare optime, atât vara cât şi iarna, contribuie la desfăşurarea, în cele mai bune condiţii, a activităţilor zilnice meţinând un climat interior confortabil şi un consum de energie redus.

Privește video-ul de mai jos pentru o mai bună înțelegere a integrării sistemelor HVAC în clădiri:

 

 

Antreprenoriat general

ECOTERM SRL este o firma capabila sa realizeze si sa gestioneze instalatii integrate in domeniile civil si industrial, astfel putand fi caracterizata ca un Antreprenor General. ECOTERM

Construcții civile și industriale

ECOTERM SRL este o companie privată, fondată în 2002, operând cu succes pe piața de construcții din România. ECOTERM ofera soluții complexe în domeniul instalațiilor civile și industriale oferind

Contactează-ne