Încălzirea în pardoseală: o soluție modernă de încălzire!

1. Ce este și cum funcționeaza sistemul de încălzire în pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este caracterizată ca fiind una dintre metodele cele mai eficiente și elegante de încălzire a locuinței, dar și soluția care oferă confort termic în momentul în care căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață cât mai mare. Se deosebește de caloriferele clasice sau de radiatoare prin faptul că poate folosi agenti termici, dar și electrici. În ambele variante căldura este transmisă prin tuburi sau prin cabluri în mod direct către sapa de beton a pardoselii.

Modul de încălzire este unul elegant, acest sistem eliminand montarea unor calorifere sau alte surse care să ocupe din spațiu. Toate aceste informații pot părea un pic neclare, hai să le detaliem împreună pentru o înțelegere mai bună.

2. Tipuri de încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este realizabilă sub forma a trei soluții: încălzire cu aer cald, încălzire cu agent termic lichid si încălzire electrică.

Încălzirea electrică: încălzirea electrică prin pardoseală implică montarea unei retele de conductori sub forma unor covoare mici din plastic, în care sunt incorporate rezistențele. Se recomandă în locuințele în care energia electrică are un cost diferit pe timpul zilei și noptii; în locuințele în care sunt montate panouri solare, care să funcționeze pe timpul zilei. Este perfectă pentru locuințele mici datorită faptului că se montează repede, spre deosebire de încălzirea electrică cu apă, care necesită mai mult efort. Spre deosebire de încălzirea cu agent termic lichid, încălzirea electrică are un pret mai mic, o instalare mai accesibilă și este mult mai la îndemână în spatiile care se află în timpul renovărilor.

Încălzirea cu agent termic lichid: acest tip de încălzire are un randament foarte bun mai ales din punct de vedere al costurilor. Este asemănator cu sistemul de încălzire cu aer cald, cu deosebirea că în locul aerului cald, agentul termic este lichid, în principiu apă. Apa care circulă prin pardoseală este încălzită la temperaturi mai mici decât apa care este folosită în alte sisteme convenționale deoarece acționează pe suprafețe mult mai mari.

Încălzire cu aer cald: acest tip de sistem produce un aer cald, care se pompează cu ajutorul unei retea de conducte, deja instalate sub pardoseală. Sunt utilizate mai mult în spațiile industriale mari, nefiind atât de des întâlnite în spații rezidențiale.

3. Care sunt avantajele unui sistem de încălzire în pardoseală

 

 

  • Un confort termic ridicat al locuinței (nu mai trebuie să îți faci griji că podeaua sau gresia este rece);
  • Implică investiții mai mici fată de un sistem de încălzire clasic (mai ales ca are o durată de viață mare și, în mod normal, nu necesită lucrări de mentenanță);
  • Este eficient din punct de vedere al distribuției de caldură (menține căldura la nivelul de jos, spre deosebire de alte sisteme de încălzire care împing căldura spre partea superioară a încăperii);
  • Este un sistem economic (poate fi reglată o temperatură mai mică, iar temperatura de cameră se menține la un nivel optim);
  • Permite încălzirea rapidă și uniformă a incăperilor, păstrând căldura mai mult timp în locuință;
  • Este benefic pentru persoanele care au alergii (căldura nu este emisă prin guri de aerisire sau conducte, unde se pot acumula în timp bacterii sau praf);
  • Oferă mai mult spațiu și libertate pentru amenajarea interioară (spațiul care în mod normal ar fi fost alocat caloriferelor, poate fi folosit în mod integral).


4. Dezavantajele sistemului de încălzire în pardoseală

Un dezavantaj al unei încăperi în care a fost montat un sistem de încălzire în pardoseală ar putea fi reprezentat de faptul că trebuie să știți încă din faza de proiectare care va fi amplasarea mobilierului. Nu se recomandă ca sistemul să fie poziționat direct sub mobilă deoarece își va pierde din eficiență. Este indicat ca mobilierul să dispună de picioare pentru a nu fi în contact direct cu pardoseala mai ales în zona unde este poziționat sistemul de încălzire.

Un alt dezavantaj al acestui sistem este faptul că poate ridica praful din cameră, din cauza faptului că încălzește o mare parte a pardoselii. Acesta este motivul pentru care majoritatea preferă să utilizeze doar încăperile cu umiditate ridicată cu un astfel de sistem.

În cazul în care pardoseala locuinței este din piatră naturală sau pavele ceramice, trebuie să știți că acestea se încălzesc mai greu. Acest dezavantaj este contracarat însă tot de aceste materiale, ele reușind, odată încălzite, să mențină căldura o durată mai îndelungată de timp.

Un factor considerabil ar putea fi reprezentat de costurile inițiale, care pot fi mai mari față de clasicul sistem de încălzire cu radiatoare. Totusi, datorită economiei evidente, aceste costuri se vor amortiza rapid.

5. Video – Cum să instalezi singur încălzirea în pardoseală

Antreprenoriat general

ECOTERM SRL este o firma capabila sa realizeze si sa gestioneze instalatii integrate in domeniile civil si industrial, astfel putand fi caracterizata ca un Antreprenor General. ECOTERM

Construcții civile și industriale

ECOTERM SRL este o companie privată, fondată în 2002, operând cu succes pe piața de construcții din România. ECOTERM ofera soluții complexe în domeniul instalațiilor civile și industriale oferind

Contactează-ne