Care sunt beneficiile utilizării panourilor solare?

1. Ce sunt panourile solare?

Panourile solare sunt caracterizate ca fiind grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (în cazul panourilor solare) sau în energie electrică (în cazul panourilor fotovoltaice). Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor acestora, trebuie menționat faptul că utilizarea acestora la scară mare înseamnă o contribuție semnificativă la purificarea mediului înconjurător. Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător, mai exact nu emană gaze și nu poluează aerul.

2. Tipuri de panouri solare

În funcție de utilitate există două tipuri de panouri solare și anume: panouri fotovoltaice și termice; iar selectându-le dupa modul în care sunt construite, se împart în monocristaline, policristaline și amorfe pentru cele fotovoltaice și plane sau cu tuburi vidate pentru cele termice.

Panourile fotovoltaice


Panourile fotovoltaice transformă radiația solară în energie electrică, în cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice captează energia ca un detector de lumină și o transformă în electricitate, printr-o peliculă argintie în două straturi montată în jurul unui strat semiconductor.

  1. Panourile fotovoltaice monocristaline au o calitate mai bună dar și un pret mai ridicat. Tehnologia a evoluat de la 6% randament (în 1950) la 20% (în prezent), acest randament fiind influențat și de mărimea panoului solar.
  2. Cele mai răspândite panouri fotovoltaice sunt cele policristaline, acestea având un preț mai redus (în medie cu 10%), dar si cu o eficiență maximă de 16%.
  3. Panourile fotovoltaice amorfe răman cele mai puțin eficiente în condiții de lumina intensă (5-7% randament) însă compensează dacă sunt amplasate în medii cu condiții slabe de lumină, când se dovedesc cele mai performante. Un alt beneficiu este faptul că pot fi montate pe suport curbat sau flexibil. Sunt, de obicei, alegerea transportatorilor pentru a fi amplasate pe bărci. O detaliere a acestor diferențe poate fi vizualizată în video-ul următor:

 

Panourile solare termice


Încă de pe vremea marelui Leonardo Da Vinci, energia solară era utilizată în scopuri casnice, acesta folosind o oglindă concavă pentru a direcționa lumina spre a încălzi apa. Panourile solare termice de astăzi sunt construite în același scop, extins la încălzirea locuinței sau a piscinei, într-un sistem putin mai amplu decât cel al gânditorului renascentist. Panourile solare termice sunt de 2 tipuri:

  1. Panourile termice plane – utilizează un element absorbant ce transformă radiația solară în energie termică și o cedează unui agent termic (apă / antigel). Astfel, energia este preluată spre a fi depozitată sau utilizată pe loc de către colector. Carcasa metalică este rezistentă la intemperii iar pierderile energetice sunt, în mod normal, reduse.
  2. Panourile termice cu tuburi vidate – constau în două tuburi concentrice din sticlă borosilicată sudate între ele în fiecare tub al colectorului. Spațiul dintre tuburi se videază iar avantajul lor este absorbirea energiei în mod eficient și reflexivitatea redusă. Există multiple tipuri de tuburi vidate, însă cele de tip „heat-pipe” sunt cele mai recomandate.

 

 

3. Cum instalăm un panou solar?

Fie că alegem un panou fotovoltaic, unul termic sau chiar un mix între cele două, instalarea este un proces de durată și deloc unul simplu. Recomandăm, ca de fiecare dată, alegerea unui specialist într-o astfel de situație, însă dacă doriți să înțelegeți ce anume vă trebuie și cum decurge tot procesul, v-am pregătit o mică îndrumare:

  • determinați consumul de energie al casei, termică / electrică;
  • documentați-vă asupra prevederilor legale din România;
  • aflați dacă acoperisul casei este compatibil cu sistemul de panouri pe care vreți să-l instalati;
  • luați în calcul costurile asociate instalarii panourilor, dar si suma pe care ați reuși sa o economisiți după finalizarea instalării. Astfel veți putea decide, într-un mod clar, dacă investiția este rentabilă;
  • mergeți pe mâna unui specialist când vine vorba de instalarea propriu-zisă a sistemului de panouri.


În cazul în care ați ajuns să puneți toate detaliile la punct, atunci prima decizie importantă pe care trebuie să o luați este locația amplasării panoului solar. Alegerea monturii potrivite pentru panoul solar este un aspect cheie pe care trebuie să îl aveți în vedere. În cele din urmă, nu uitați să calculați unghiul în care lumina se reflectă cel mai eficient, pentru ca panourile solare să funcționeze la capacitate maximă.

4. Beneficiile utilizării unui panou solar

Evident, folosirea acestei energii alternative necesită o investiție inițială + cheltuieli de intreținere, timp și „energie” din partea utilizatorului. Însă panourile solare aduc beneficii de care trebuie să tineți cont dacă decideți să mergeți pe această variantă:

  • Investiția va fi amortizată rapid, instalația reducând costurile casnice. Energia solară este gratuită și inepuizabilă, iar acesta este marele avantaj al panourilor solare.
  • Fiabilitatea panourilor solare, acestea având o durată de viață intre 25 și 30 de ani fiind totodată detasabile. Asadar, pe lângă faptul ca pot fi montate atat pe acoperis, cât și pe câmp, ele pot fi transportate atunci când avem nevoie de ele în altă locație.
  • Contribuie la protejarea mediului înconjurător. Odată instalate, nu veți mai folosi combustibil convețional, iar în acest mod gradul de poluare va fi inexistent.


În concluzie, panourile solare sunt o alternativă de luat în considerare, pentru reducerea consumului de resurse finite și a facturilor asociate acestuia. Dacă ai ales această soluție, apelează la un specialist pentru instalare și bucură-te de beneficii.

Surse:

Antreprenoriat general

ECOTERM SRL este o firma capabila sa realizeze si sa gestioneze instalatii integrate in domeniile civil si industrial, astfel putand fi caracterizata ca un Antreprenor General. ECOTERM

Construcții civile și industriale

ECOTERM SRL este o companie privată, fondată în 2002, operând cu succes pe piața de construcții din România. ECOTERM ofera soluții complexe în domeniul instalațiilor civile și industriale oferind

Contactează-ne