Instalații de sprinklere și hidranți pentru conformarea clădirilor la cerințele ISU

Hidrantii asigura conditiile de debit si presiune a apei, aceasta fiind necesara pentru stingerea incendiilor, conform normativelor si reglementarilor in vigoare prevazute de legislatia din Romania. Hidrantii  sunt dispozitive fixe cu robinet, aflati in exteriorul cladirilor, ce permit alimentarea cu apa a autospecialelor de pompieri!Hidrantii sunt confectionati din aliaj de aluminiu, fiind rezistenti la coroziune, fiind alimentati la reteaua de apa, sau cu pompe mobile din bazinul de apa!

Hidrantii sunt clasificati in subterani si supraterani!

Echiparea cu hidranti se realizeaza conform normativelor si a legislatiei in vigoare, in baza proiectelor de instalatii elaborate de inginerii de instalatii, pentru urmatoarele categorii de constructii: clădiri închise din categoriile de importanta exceptională, clădiri înalte, clădiri foarte înalte, clădiri cu săli aglomerate, clădiri de sănătate publica pentru supravegherea sau îngrijirea ori cazarea si adăpostirea copiilor prescolari, sau persoanelor în varsta, persoanelor cu dizabilităti sau lipsite de adăpost. 

In proiectele ISU este obligatorie echiparea cu hidranți a clădirilor civile care au o suprafață mai mare de 600 mp și un risc mare sau foarte mare de incendiu, precum și a clădirilor închise din categoriile de importanță excepțională A ori deosebită B, a clădirilor înalte sau foarte înalte și a clădirilor cu săli aglomerate, a spațiilor unde se află simultan mai mult de 200 persoane.

Echiparea tehnică cu hidranți de incendiu este obligatorie pentru hale, depozite și spații de producție cu o suprafață mai mare de 600 mp (inclusiv circulațiile comune) și risc mare sau foarte mare de incendiu.

În vederea echipării cu hidranți de incendiu interiori, pentru clădirile cu funcțiuni mixte se stabilește funcțiunea civilă ori de producție și depozitare.

Pentru clădirile în care se desfășoară activități sportive, este nevoie de hidranți de incendiu dacă în acele spații se află simultan mai mult de 200 persoane.

De asemenea, au nevoie de hidranți de incendiu spațiile subterane cu o suprafață mai mare de 300 mpparcările supraterane închise cu mai mult de 10 locuri de mașini și peste două niveluri, parcările supraterane deschise și cu peste 50 locuri și peste două niveluri.

Pentru prima dată, în noul text legislativ, se admite acționarea electrică de la distanță pentru pornirea pompelor și operarea robinetelor.

Instalatii sprinklere

Instalatii stingere cu sprinklere sunt dispozitive sensibile la caldura, concepute pentru a reactiona la o temperatura prestabilita prin eliberarea automata a unui flux de apa pe care il repartizeaza uniform la nivelul solului. Instalatii sprinklere destinate echiparii instalatiilor fixe automate de stins incendii, avand rolul de a detecta un focar de incendiu, de a da o alarma si de a-l stinge inca de la inceput sau, cel putin, de a-l acoperi astfel incat stingerea sa se poata realiza cu ajutorul mijloacelor de protectie ale cladirii sau de catre pompieri.

Un sistem automat tip sprinkler este proiectat pentru detectia unui incendiu si stingerea cu lui apa in fazele initiale sau pentru limitarea incendiului, pana la stingerea lui prin alte mijloace (instalatii stingere incendiu).

La proiectarea sistemelor de sprinklere trebuie tinut cont de rezistenta la foc a structurii, caile de evacuare, sistemele de alarma la incendiu, alte pericole specifice care necesita alte metode de protectie la incendiu, prevederea de hidranti interiori, stingatoare, etc, metode pentru securitatea muncii si manipularea bunurilor, controlul managementului si buna intretinere a incintei.

Pentru a functiona corespunzator atunci cand este nevoie, este esential ca sistemul de stingere de tip sprinkler sa fie bine intretinut. Rutina intretinerii sistemului poate duce la superficialitate din partea celor care trebuie sa asigure mentenanta sistemului. Sunt, totusi, neglijate viata utilizatorilor si pierderile financiare. Importanta unei bune intretineri a sistemului de stingere nu poate fi mult timp neglijata.

Cand sistemul de sprinklere nu este in functiune, trebuie anuntate autoritatile si luate masuri suplimentare in locurile cu risc de incendiu.

Acest standard se adreseaza celor care achizitioneaza, proiecteaza instaleaza, testeaza, inspecteaza, aproba, manevreaza si intretin sisteme automate de stingere de tip sprinkler pe intreaga durata de exploatare a acestor sisteme.

Doar personal experimentat ar trebui sa proiecteze, instaleze si intretina o instalatie de sprinklere. De asemenea, personal competent trebuie sa instaleze si sa testeze sistemul.

Instalaţia fixă de stingere cu sprinklere este o instalaţie de stingere automată, activată de temperatură. Deschiderea siguranţei termice a capului de sprinkler va determina o scădere a presiunii în conductele de distribuţie, ceea ce provoacă deschiderea ventilului de comandă şi pornirea automată a instalaţiei de stingere cu sprinklere. După deschiderea capului de sprinkler, intervine pulverizarea apei sub formă de stropi de apă, deschizându-se doar acele sprinklere care sunt deasupra sursei de incendiu sau în imediata apropiere a acestuia, practic cele a căror funcţiune este necesară asigurării stingerii.

Antreprenoriat general

ECOTERM SRL este o firma capabila sa realizeze si sa gestioneze instalatii integrate in domeniile civil si industrial, astfel putand fi caracterizata ca un Antreprenor General. ECOTERM

Construcții civile și industriale

ECOTERM SRL este o companie privată, fondată în 2002, operând cu succes pe piața de construcții din România. ECOTERM ofera soluții complexe în domeniul instalațiilor civile și industriale oferind

Contactează-ne